13 Mart 2009 Cuma

Ördüm, Küçülttüm, Koluma Taktım

En büyük tutkularımın ikisinden bahsedeceğim şimdi. İlki ayakkabılar.(Neyse ki henüz onları üretemiyorum) İkincisi ise çantalar. İşte bunlardan yapabiliyorum.


Bu tekniğe “keçeleştirme” diyorlar. Yüzde yüz yün iplikten istediğin şeyi örüyorsun. Ördüğün iş dikiş gerektiriyorsa kendi ipliği ile dikiyorsun. Sonra çamaşır makinasında 80 derecede yıkıyorsun. Örgü küçülüyor ve keçeleşip kaynaşıyor. Örerken tek dikkat edilmesi gereken, istediğin boyuttan üç kat büyük örmek, çünkü makinada 1/3 oranında küçülüyor.

Gelelim örülme şekline… Kare parçaları tek tek örülüyor. Üç ilmekle başlayıp, her sırada arttırıp, 25 ilmek oluncaya kadar devam ediliyor.Sonra, her sırada eksiltip, üç ilmek oluncaya kadar devam ediyor. Kareler kendi yünüyle birbirlerine dikiliyor. Sapı örülüp yerine takılıyor. Kapak bandı örülüp yerine dikiliyor. Ve… makinaya atılıyor.

11 yorum:

  1. harika olmuş, hatta doğal keçe gibi olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim sesiber. Senin işlerin de çok özel.Bu çantaların benzerlerinden de yaptım. Fotoğraflarını çekeyim, sayfada yer alacak.

    YanıtlaSil
  3. merhaba,

    cocugumla yapacak faaliyet ararken 10 marifetten blogunuza ulstim. cok cok tatli seyler var, harika.

    ellerinize saglik.

    busra karaca
    http://www.annenotlari.com
    http://www.astarve100.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Beğendiğinize çok sevindim. Benim de iki oğlum var. Onlarla yaptığımız faaliyetleri de burada paylaşma konusunda fikir verdiniz. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. http.belguzaranne.blogspot.com17 Haziran 2009 17:58

    merhaab canımıyı gunlerd kulan çantalarını

    YanıtlaSil
  6. Inanilmaz guzel bir canta!

    YanıtlaSil
  7. süper bir çanta hemen deneyeceğim..çok hoşuma gitti..ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. çantayı çok beğendim ellerinize sağlık
    yalnız ben denedim verdiğiniz ilmek sayısınca sanki kare parçalar biraz küçük gibi oldu ben 4 numara şişle haroşa ördüm
    siz kaç numara kullandınız acaba
    şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. sevgili mavilale, çantayı öreli çok oldu. Hatırlamaya çalıştım. sanırım 6 numara ile örmüştüm. Kareler gözüne küçük geldiyse biraz daha büyüt. Bütün kareler aynı boyutta olursa sorun olmaz.kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  10. çok güzeller..ben de yapmak istiyorum da ölçülerini (ilmek sayısını-şiş numarasını) verebilirmisniz?

    YanıtlaSil
  11. Aslında yazımın son bölümünde sayılar var. Üç ilmekle başlayıp 25 oluncaya kadar artırıyorsunuz. Sonra eksilterek üç ilmeğe geri dönüyorsunuz. Kareler bu şekilde tamamlanıyor. Şiş numarası yünün kalınlığına göre değişebilir, ama çok önemli değil çünkü küçülünce örgünün sıkı veya gevşek olmasının önemi kalmıyor. Ben 5 yada 6 numarayla örmüştüm.

    YanıtlaSil